dimecres, 25 d’agost del 2010

Camí dels Bons Homes i Sentier Cathare (de Porté a Foix)


El castell de Montsegur, de camí a Montferrier

Aquest estiu volia fer una caminada de varis dies i em va semblar que el Camí dels Bons Homes (CdBH) (GR 107) reunia les condicions que buscava:

- unes quantes etapes, força ben definides, per tenir l'experiència de viatjar a peu;

- sender en mitja muntanya;

- albergs "tout confort", amb possibilitat de mitja pensió.

Pels dies que hi volíem esmerçar, vam optar pel tram de Porté-Puymorens fins a Foix; és a dir, la part francesa del GR107 (que s'acabaria a Montsegur) ampliada fins a la capital del departament de l'Ariège amb un tram del Sentier Cathare (de Montsegur a Foix).

Teníem la referència, les explicacions i la guia d'en Roldan Riera, que a la primavera de fa uns anys va fer tot el camí, de Queralt a Foix en vuit etapes. Nosaltres ens ho prendríem amb una mica més de calma i, pel que fa al GR107, faríem les etapes més o menys com es defineixen habitualment en la guia. El tram del Sentier Cathare (de Montségur a Foix) no estava tant clar: la guia no en deia res, la web del CdBH tampoc no ho definia massa exactament (tot i que sí proposava dos possibles allotjaments) i l'amic Roldan s'ho havia pelat en una etapa. Finalment vam fer això:

Jornada 1a (18 d'agost): Porté-Puymorens a Mérens-les-Vals;

Jornada 2a (19 d'agost): Mérens-les-Vals a Ignaux (prop de Sorgeat, per on passa el camí);

Jornada 3a (20 d'agost): Ignaux a Comus;

Jornada 4a (21 d'agost): Comus a Montferrier (passat Montsegur);

Jornada 5a (22 d'agost): Montferrier a Roquefixade;

Jornada 6a (23 d'agost): Roquefixade a Foix.

Amb aquestes etapes surten de 18 a 23 km per jornada. Si haguéssim de repetir la travessa, potser canviaríem les etapes 4a i 5a, deixant-les més homogènies així: Comus a Montsegur i Montsegur a Roquefixade (tot i que llavors ens haguéssim perdut la Gîte de Montferrier, que va estar molt bé).

A través del fòrum de la web del camí, vaig trobar un enllaç on descarregar un track per al GPS que cobreix gairebé tot el tram francès (fins a Foix). Només hi ha un buit entre Montsegur i Montferrier, però en general va anar força bé. De tota manera, amb la quantitat de personal que ha fet la travessa i les webs que en fan referència, em va estranyar no trobar més oferta de tracks per descarregar (p.e., al wikiloc només hi vaig saber trobar el tram de Bellver a Porta, en la modalitat a peu). Prometo que si fem el tram de Berga a Porté, hi penjaré el track!

Jornada 1a (18 d'agost): Porté-Puymorens a Mérens-les-Vals


Vam arribar a Porté-Puymorens i després de deixar el cotxe al poble, vam sortir cap a les 10 del matí. Ens va costar sortir perquè el track que jo tenia al GPS venia de Porta i no passava pel poble de Porté i això ens va enredar una mica. Finalment, vam trobar els senyals del GR107 que travessen la mateixa població i cap amunt.

L'etapa comporta una pujada no massa llarga fins un xic més amunt del coll de Puymorens (1915) i un llarg descens fins a Mérens. No ens vam enredar a pujar al refugi de Bésines, que és una variant que es pot prendre poc abans d'arribar a l'Hospitalet-près-l'Andorre.


Iniciant la baixada cap a l'Ariège, la carretera que puja cap al Pas de la Casa al fons

De l'Hospitalet a Mérens el camí segueix per la vora esquerra de l'Arieja, en bona part pel bosc. Finalment vam arribar a la chambre d'hôtes du Nabre, a tocar de l'església romànica situada a la part alta del poble de Mérens, seguint el CdBH.


L'església romànica de Mérens-les-Vals



Jornada 2a (19 d'agost): Mérens-les-Vals a Ignaux

Sortim de Mérens (1070) i una pujada força mantinguda ens porta a creuar el Sarrat de Larguis (1750) i, posteriorment, el Coll de Joux (1701).




La vall de l'Arieja ens queda als peus


Una animadora, al Col de Joux

Davallem per una pista, fent ziga-zagues, fins al poble Orgeix (823) en la vall d'Orlu. A l'inici de la baixada ens cauen quatre gotes que s'aturen tant bon punt traiem el plàstic per protegir la motxilla. Serà tot el mal temps de la travessa.

D'Orgeix a Ascou ens sorprèn una forta pujada, que en aquests moments avançats de la jornada no ens fa massa gràcia. Finalment, arribem a Sorgeat i d'allà ens apartem uns 700 m del CdBH per arribar a Ignaux i a la nostra chambre d'hôtes d'avui.

Jornada 3a (20 d'agost): Ignaux a Comus

Sortim d'Ignaux, contents de les atencions de la Cathy i en Didier, els propietaris de Le Sivarol, on ens hem allotjat. Una llarga pujada ens porta a les alçades del Coll de Chioula (1600).

Ens aturem a beure i menjar alguna coseta al Refugi de Chioula, on el passat 2 de juliol havia dormit durant la GTAP en BTT amb l'amic Salvi Fargas.

Un tram més, amb una curta pujada, ens porta al Coll de Balagués (1669) i d'allà un camí ple de nabius a banda i banda ens porta a davallar per l'altre vessant, cap a Montaillou (1300). El camí és diferent de la pista que vam seguir amb la BTT amb en Salvi el 3 de juliol. Sabent com li agraden les trialeres, segur que li hagués agradat més aquest camí del GR107.


Els boscos camí de Montaillou


Arribant a Montaillou

Un darrer tram del CdBH ens portarà amb alguna ondulació fins a Comus, passant abans per Prades. A Comus ens allotgem a Le Silence du Midi on disposem d'una caseta força gran.

Jornada 4a (21 d'agost): Comus a Montferrier

Poc després de sortir de Comus (1166) ja entrem a les Gorges de la Frau, un tram força interessant de baixada, fins la seva sortida (704).


Després ve una forta pujada i una lleugera baixada fins al poble de Montsegur (920) on,  després de beure i menjar una mica, es reprèn la pujada fins al Pla dels Cremats (1026), al peu del turó del castell.


Arribant a Montsegur, el poble i, a sobre, el turó amb el castell


Al Pla dels Cremats, fi del CdBH

A partir d'aquí, i durant les posteriors etapes, vam seguir el Sentier Cathare (SC), marcat també com un GR. També deixem aquí l'itinerari de la GTAP en BTT que hem anat trobant des de Chioula.

El camí fins a Montferrier es per bosc i en baixada, així que es fa força agradable. La sorpresa va ser que la gîte de Le Paquetayre, on havíem reservat per aquella nit, és als afores del poble, uns 2 km més amunt. L'acollida i l'estada va ser, però, molt agradable i la Michelle ens va cuidar força bé.

Jornada 5a (22 d'agost): Montferrier a Roquefixade


Esmorzant a Le Paquetayre (Montferrier)

Pujades i baixades de Montferrier fins a Roquefixade que, tot i fer una etapa més curta que les precedents, va resultar força fatigosa per la forta calor.


El poble de Montferrier


De camí a Roquefixade, s'albira el turó del seu castell


El castell, des del poble de Roquefixade

A la tarda, després de descansar a la gîte, passegem pel poble (750).


El turó de Montsegur des de Roquefixade



Jornada 6a (23 d'agost): Roquefixade a Foix

Darrera etapa de la nostra travessa que transcorre pel SC. Baixada suau fins a Leychert i pujada, mantinguda, fins arribar al coll de Touron (851). Després baixada forta fins a Foix (370).


Leychert i, al fons, el turó del castell de Roquefixade

Comencem amb boira (menys calor!), però al llarg del matí va sortint el sol i arribem a la capital del departament de l'Ariège amb força sol.


La vall de l'Arieja, al nord de Foix, des de les alçàries del camí

A la tarda passegem per la ciutat, que ja coneixíem d'una estada anterior a l'agost del 2006.


El castell de Foix, la nuit

Dormim a l'alberg Léo Lagrange, força bé, i l'endemà vam agafar el tren fins a Porté-Puymorens on vam retrobar-nos amb el cotxe i cap a casa.

Una gran travessa, que ens ha deixat boniques imatges d'aquest vessant del Pirineu i records agradables de les xerrades a les gîtes.