diumenge, 17 de juny de 2012

Volta Civís - coll de Conflent - Civís

Contrastos de vegetació baixant del coll d'Ares a Civís
Fa més de quinze anys que amb l'amic Salvi Fargas vam fer un gran itinerari en BTT durant una estada de Setmana Santa a la Seu. Ens vam basar en les rutes 14 i 15 del llibre Els Pirineus de la sèrie Catalunya en bicicleta de muntanya de Joan Portell i Leonor Sesén i va resultar un recorregut molt interessant, tot i que ens vam trobar força neu en varis trams del recorregut.

Avui m'he proposat fer la totalitat de la ruta 14 (De Bixessarri a Civís pel coll de Conflent) que vam retallar aquella vegada per ajuntar-la amb la 15. És de les propostes llarguetes i amb força desnivell del llibre, per la qual cosa està qualificada amb ***. Com que venia de la Seu, i per no haver d'entrar a Andorra amb el cotxe, he deixat el cotxe poc abans de Civís, a peu de ruta. Per tant, l'he anomenada amb sortida i arribada en aquest punt.

Surto (1510) cap a 3/4 d'onze i de Civís remunto la pista cap al coll de la Gallina (1911) on hi arribo en cosa d'una hora. La vista sobre Andorra i la vall de la Valira és grandiosa.

Civís, al centre de la imatge, i la pista que s'enfila al coll de la Gallina (vista des del coll d'Ares, a la tarda)
Al coll de la Gallina (1911) es divisa, a la dreta, el Pic de Carroi amb les seves antenes.
Per carretera asfaltada baixo a l'impressionant emplaçament del Santuari de Canòlic i d'allà cap a Bixessarri. En aquest darrer tram, però, de sobte sento un xiulet que anuncia que la cambra apedaçada, que pel matí havia posat a la roda de darrera, ha fet figa. Torno a posar una altra cambra, també apedaçada, que vaig portar ahir en la Volta Lletó - Bentanacs i que havia canviat en trobar desinflada aquest matí. Encomanant-me a la Mare de Déu de Canòlic decideixo, en arribar a Bixessarri, tirar avall, cap a Sant Julià de Lòria, i mirar de comprar unes cambres competents. Les trobo a la darrera botiga del poble, riu avall,  i en una benzinera faig el canvi. Remunto de nou cap a Bixessarri a reprendre l'itinerari. La broma m'ha suposat baixar i pujar 250 m de desnivell, 12 km extres i gairebé una hora i mitja perduda. Per acabar-ho d'arreglar, tota la pujada de Sant Julià a Os de Civís (més de 10 km i un 600 m de desnivell) la faig a ple sol.

Són les dues que passo per Os de Civís i decideixo parar una mica per menjar un tros de torró que he agafat per dinar.
Os de Civís (1500) camí del coll de Conflent
La remuntada del coll de Conflent és severa, pel desnivell, tot i que la pista és en bon estat. Arribo finalment al coll de Conflent (2177) on la vista és espectacular.

Al coll de Conflent (2177) amb el Pic Alt del Covil darrera la bici

La baixada cap a les Bordes de Conflent (1830) és ràpida (deu minuts). Aquest paratge, al peu del Salòria, és molt bonic. Les Bordes formen un petit nucli que, fins i tot, té ermita (Mare de Déu de la Pietat).

Deixant enrere les Bordes de Conflent (1830)
Continuo per la pista que segueix avall el riu de Conflent per la seva vora esquerra. En cap moment travessaré aquest riu ni quan després conflueix amb el Torrent de Sabollera i formen el riu de l'Olla. El paisatge és magnífic.

Prop del riu de Conflent, mirant cap al Pallars (Oest)
En el punt on el riu de l'Olla es troba amb el Barranc de Renalt, s'acaba la baixada (1640) i comença la remuntada al coll d'Ares. Pel camí es travessen diverses bordes (de Jussà, de Mitjà, de Cortvassill) i es passa del Barranc de Renal a la vall del riu Gireni.

Finalment arribo al coll d'Ares (1872) on el Parc Natural de l'Alt Pirineu ha disposat uns miradors, a l'est i a l'oest, com també havia vist al coll de Conflent.

En el mirador Est del coll d'Ares (1872)... mirant cap a l'Oest
La baixada cap a Civís, de més de 350 m de desnivell, és impressionant ja que la pista salva un fort pendent. La vista amb el Cadí al fons, sota la llum de la tarda, és memorable.

Baixant del coll d'Ares cap a Civís
Un gran itinerari de 43 km i 1710 m de desnivell (sense comptar la marrada a Sant Julià) que ha tancat aquest cap de setmana "BTTero" i que podeu veure i descarregar-vos d'aquí:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada