dimarts, 5 de juny de 2012

Vall de la Llosa - Montmalús - Coll de l'Illa - Vallcivera

Tarda de primavera al Prat Xuixirà
Sobre la vall de la Llosa, reprodueixo aquí les paraules d'en Joan Guirao i en Josep Rafel Alsina en la presentació del seu itinerari número 10. Cases de la Llosa - Cabana dels Esparvers a Itineraris en BTT per la Cerdanya (Editorial Montblanc-Martín, 1994):

"La vall de la Llosa és potser una de les valls d'aspecte més alpí de la Cerdanya; des de Viliella es pot observar el seu perfil en forma de U característic de l'erosió glacial. A ambdós costats del  riu s'aixequen abruptament els vessants, enlairant-se més de mil metres damunt seu. Els cims que l'envolten i en particular la Tossa Plana de Lles, el pic de la Muga i el Calm Colomer, s’acosten als tres mil metres d’altitud.

Aquesta vall, sense cap mena de dubtes, mereix la nostra atenció i serà motiu de plaer recórrer-la, cosa que, exceptuant l’hivern, podrem fer en qualsevol època. A la primavera les aigües del desglaç ens acompanyaran amb el seu brogit impetuós i a la tardor ens presentarà un acolorit aspecte, en especial a les parts més baixes, on el riu discorre sinuosament."


Amb aquestes frases ja n'hauria tingut ben bé prou per animar-me a fer una excursió per la zona, però, a més, feia molt temps que tenia la idea de recórrer la vall de la Llosa fins la Cabana dels Esparvers on tinc el record d'haver-hi dormit un llunyà any 1976 en una travessa d'Andorra a Ger. No hi havia tornat des de llavors tot i que sí que havia visitat els entorns de Cal Jan de la Llosa vàries vegades, per exemple en la 3a jornada de la Travessa del Pirineu en BTT de l'any 1999.

Gràcies a un parell de tracks que vaig trobar i descarregar de Wikiloc i a una mica de "creativitat" amb el Mapsource em vaig preparar un itinerari per al GPS que constava dels següents ingredients:
- Tram amb BTT des de Cal Jan de la Llosa fins a Prat Xuixirà i retorn. Són gairebé 6 km (i 6 més de tornar) que es fan molt més curts (especialment a la tornada) dalt de la bici;
- Retrobada amb la Cabana dels Esparvers, 36 anys després;
- Descoberta de l'Estany de Montmalús i localització del seu refugi (ambdós ja en territori andorrà);
- Ascensió al Montmalús des del vessant sud (sempre hi havia pujat des de Grau Roig amb esquís);
- Tram "creatiu" des del cim del Montmalús al Pas Alt de Ríbuls flanquejant els Clots de Montmalús;
- Descoberta i pas del Port de l'Illa i retrobament (des d'una certa distància) amb l'Estany de l'Illa i amb el seu refugi sota la presa que tanca l'embassament. Els coneixia d'una excursió del 2008 on vaig remuntar la Vall de Madriu sortint de prop d'Engolasters.
- Descoberta de la Vallcivera tot seguint el curs del seu riu fins la Cabana dels Esparvers.

Molts ingredients que han quallat perfectament en una magnífica sortida que s'ha desenvolupat en un assolellat dia de primavera.

Cal Jan de la Llosa, origen i final de l'excursió
Són quarts d'onze tocats quan surto amb la bicicleta des de Cal Jan. Travesso el pont sobre el riu de la Llosa (1590) i enfilo vall amunt. La pista té alguns curts trams encimentats (els de més pendent), però en general és pedregosa i amb trams força costeruts, així que Déu n'hi do la suada que faig fins arribar al bucòlic Prat Xuixirà (2021). Lligo la bici a un arbre a l'inici del camí que segueix remuntant la vall cap a la Cabana dels Esparvers.
Sortint de Prat Xuixirà cap al nord (la bici dins del cercle vermell)
Arribo poc després a la Cabana dels Esparvers (2075), envoltada de cavalls. Per cel·lebrar el retrobament, enregistro la seva localització amb un waypoint al GPS.

La Cabana dels Esparvers amb alguns dels usuaris habituals del prat on està situada
Segueixo cap al Montmalús i en anar-me apropant al cim vaig tenint una bona perspectiva de l'Estany. La visió de la carena del Ríbuls és magnífica.

Panoràmica pujant al Montmalús amb l'Estany a l'esquerra i la carena cap al Pic de Ríbuls d'esquerra a dreta. El Pas Alt de Ríbuls, que passaré després, és en la marcada U de la carena.
Sota la Collada de Montmalús trobo una congesta de neu però la puc evitar fàcilment decantant-me cap a la carena, a l'esquerra. Des de la carena saludo amb la mà a una parella que seu a la Collada i que poc després veig que la deixen per baixar cap a Grau Roig. Seran les úniques persones que em trobaré en l'excursió.
Al cim del Montmalús (2782)
Des del Montmalús i mirant cap al nord, l'estació d'esquí de Grau Roig
Des del Montmalús i mirant cap al sud, l'Estany i darrera, la Muga. Del refugi de Montmalús, situat a la part dreta de l'Estany, se n'aprecia la taulada
Són les dues, així que aprofito per dinar. Després començo el tram "creatiu" que vaig dibuixar sobre el mapa per anar a parar al Pas Alt de Ríbuls sense perdre massa alçària. Del cim. i en direcció sud-oest, vaig baixant cap a un estanyol fins la cota 2585 i després remunto en direcció gairebé sud cap al Pas Alt de Ríbuls, un collet a 2646. El tram no ha presentat més dificultat que anar trobant el camí aprofitant les feixes que les marmotes han anat fent amb el seu trànsit habitual.

Baixant del Montmalús, l'estanyol al qual m'acostaré per després remuntar cap al Pas Alt de Ríbuls que es veu a la carena
Cop de zoom sobre el refugi de Montmalús, camí del Pas Alt de Ríbuls
Arribant al Pas Alt de Ríbuls
Segueixo fins a trobar un coll (2680) que dóna pas a la vall de l'Estany de l'Illa. El meu camí, però, va seguint la carena cap al Port de l'Illa, sense baixar a l'Estany, tot i que hi passa força a prop.

L'Estany de l'Illa, amb la presa a l'esquerra
Gairebé arribant al Port de l'Illa, cop de zoom sobre la presa i el refugi de l'Illa, a l'esquerra
Arribat al Port de l'Illa (2545) segueixo el fresat camí que baixa cap al fons de la Vallcivera. Aquesta vall, orientada en el sentit oest-est, és una delícia de recórrer. Les aturades per fer fotos són freqüents i en un bucòlic prat arran de riu no em puc estar de parar cosa d'un quart per treure'm les sabates, sucar els peus al corrent i respirar feliç.

A poc de començar el descens de la Vallcivera, la Muga ja assenyala la seva presència dominant

Ziga-zagues del riu de Vallcivera
Després d'una baixada de gairebé 4 km i 500 m de desnivell des del Port de l'Illa, arribo a les vistes de la Cabana dels Esparvers. Creuo la passera sobre el riu de Vallcivera i segueixo cap al Prat Xuixirà a buscar la bici.

De nou prop de la Cabana dels Esparvers (dins del cercle vermell)
Dalt de la màquina, la baixada de la pista cap a Cal Jan és força ràpida i plaent, tot i els trams pedregosos. La llum de la tarda posa el punt daurat a aquesta gran excursió.

En la baixada de la vall de la Llosa, la pista destaca entre els prats. El Comabona, al fons, s'ho mira.
Tot plegat han estat 24,6 km i unes sis hores efectives. Podeu veure i descarregar-vos el track d'aquí:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada