dimarts, 4 d’octubre de 2011

El Cadí: Portell de Cadí i Canal Baridana

La plana cerdana, lluny a l'esquerra, contrasta amb la carena del Cadí
Aprofitant aquest inici de tardor que més aviat és un estiu tardà, avui m'he animat a fer una excursió que feia molts dies que tenia al cap. De fet, en llegir-ne la descripció al bloc del company Jaume Aguadé, amb el nom de Cadí Oest, de seguida li vaig assignar una alta prioritat.

L'excursió té quatre fases ben diferenciades:
1a. Sortint d'Ansovell (1340), i passant pel Santuari de Boscalt, ascendir la serra del Cadí per un pas a l'oest de les Tres Canaletes (aproximadament és el Portell de Cadí (2380)), (6,2 km);
2a. Carenejar cap a l'est tot passant per la Torreta del Cadí (2559) i el Puig de les Gralleres (2617) fins al coll de la Canal Baridana (2504), (5,1 km);
3a. Descendir la Canal Baridana i seguir el camí cap al Querforadat fins a un punt a 1600 m entre la Collada de Josana i el Coll d'Oruga, (3,5 km);
4a. Tornar al Boscalt i a Ansovell passant pel Cortal del Roig, (6,8 km).

Tot plegat, han estat 21,6 km en els quals hi he invertit 8h tot plegat (de 10 a 18 h).

Excepte la 4a fase, les altres tres segueixen fil per randa el track d'en Jaume Aguadé. El retorn a Boscalt d'aquesta darrera fase és diferent, i penso que més curt; per tant, en aquest enllaç de Wikiloc he penjat de bell nou tot l'itinerari que he seguit.

El dia ha estat assolellat i, com que bona part de l'itinerari transcorre bé a la cara nord o bé entre boscos al peu de la muralla del Cadí, la temperatura ha estat molt agradable per anar amb màniga curta.

En la 1a fase, l'ascensió al Portell de Cadí des del Boscalt és difícil de trobar si no es segueix el track. Hi ha alguns rastres de camí, però és fàcil perdre'ls. A grans trets, el camí s'enfila des del Boscalt en direcció a les Tres Canaletes i les va flanquejant cap a la dreta per anar a buscar el pas del Portell de Cadí situat sobre la Molina de Lletó.

Travessant sota les Tres Canaletes cap a l'oest
Els darrers tres-cents metres abans del Portell de Cadí es redrecen força, però es poden anar fent gairebé sense posar les mans al terra.

Arribant gairebé al Portell de Cadí es divisa Boscalt (vermell) i darrere, Ansovell (groc)

La 2a fase és un llarg tram de carena cap a l'est per anar a buscar la Canal Baridana. El contrast entre la cara nord de la muralla del Cadí, que cau vertiginosa, i el suau vessant sud, que ofereix magnífiques vistes sobre el Cadinell, Josa, Gòsol i el Pedraforca, fa entretingut aquest tram sense dificultat.

Feia més de dos anys que no trescava per aquí dalt, des que vaig pujar a la Torreta de Cadí el maig de 2009, i em vaig trobar canvis a la mateixa fita de la Torreta, com es pot veure comparant les fotos:

La fita al 29 de maig de 2009

La nova fita (2010) a la Torreta de Cadí

Arribat al coll de la Canal de la Baridana, començo la 3a fase i el descens.

La canal Baridana es precipita pel vessant nord. El Querforadat (al cercle vermell).

El tram superior de la canal es troba força descarnat i cal fer atenció de no relliscar. Més avall ja es va trobant més tarteram i és possible anar descendint aprofitant els tous de grava. No cal dir que unes botes amb sola rígida són d'agrair en aquests sectors més compromesos.

Arribo al bosc i, poc després, a la Collada de Josana (1773).

Monument en record a Jaume Mata a la Collada de Josana
Poc més endavant em trobo en un punt clau de l'itinerari. És a 1600 m i suposadament és el lloc on hauria de trobar un camí cap al Cortal del Roig i que els mapes de la zona marquen. Però ja sabia que aquest camí s'ha perdut perquè en Jaume Aguadé no l'havia trobat. Baixant de la Canal Baridana ja m'havia fixat en el prat del Cortal i sabia que m'esperava un descens força directe des d'un coll proper al punt on sóc. Al GPS hi portava marcat el track del suposat camí, així que encomanant-me als Sants Satèl·lits, em llenço bosc endins mirant d'interpretar i de seguir els rastres de tiradors de llenya i de senders que em vaig trobant i que m'animen a tirar endavant. Baixant, en diversos llocs, francament pel dret i mirant el GPS per cercar la inspiració, finalment arribo al Cortal del Roig.

Al Cortal del Roig. GPS, ora pro nobis.
A partir d'aquí, trams de pista i de bon camí em porten al Boscalt sense gaire desnivells. Finalment, refaig el tram del Boscalt a Ansovell que pel matí havia fet en sentit contrari.

L'agradable vista d'Ansovell, ja arribant. Al fons, Castellnou de Carcolze.
En fi. Una excursió molt interessant, intensa, llarga i recomanable. GPS, gairebé obligat.

Aquí sota podeu veure i descarregar-vos el track de l'itinerari:

1 comentari:

 1. Hola Jordi,

  Enhorabona per l'itinerari. Estic segur que vas disfrutar de valent! També t'he de felicitar per haver pogut, amb tossuderia, trobar un pas fins el Cortal del Roig.

  És evident que el nostre país està ple de possibilitats.

  Una abraçada,

  Jaume

  ResponElimina