dimarts, 24 de maig de 2011

Pics de Fontnegre (2878) i de Fontfreda (2738)

Primavera sobre el Port de Pimorent
Des de l'estrena del GPS a la travessa de Carros de Foc del 2010 vinc pujant els tracks de les sortides que em semblen originals al Wikiloc, un gran lloc per proveir-se de tracks i de idees. Una d'aquestes idees ha estat aquesta gran excursió, amb sortida i arribada a Pas de la Casa. Quan la veig veure (enllaç a Wikiloc), ja vaig pensar que l'havia de fer. L'autor, en Jordi Freixa, s'ha entretingut a fer una descripció de l'itinerari que complementa perfectament el track.

Així que amb tot plegat m'he plantat a les nou del matí al Pas i he pogut gaudir d'un magnífic dia de sol i d'alta muntanya (molt bona part del recorregut es mou per sobre dels 2700 metres).

Fins arribar al Port de Fontnegre m'he trobat un parell de pendents amb força neu, que he anat trampejant amb les botetes de trekking.

Des del Port de Fontfreda (2654), el Pic de les Abelletes, al centre, el coll dels Isards, a l'esquerra, i el Pas de la Casa, al fons

Des del Port de Fontfreda (2654), la propera Portella Blanca d'Andorra que donaria pas a la vall de la Llosa, a la Cerdanya, i el Cadí, al fons a la dreta

Després, el camí transcorre pel vessant solà de la carena, que dóna a la coma de Campcardós. El segueixo, tot passant pel cim principal, el Pic de Fontnegre.
El Pas de la Casa des del Pic de Fontnegre (2878)
Finalment arribo al Pic de Fontfreda, des d'on es divisa perfectament el Port de Pimorent i Porté.

Des del Pic de Fontfreda (2738), Porté, amb la verda vall del Rec de Lanós, i la carretera del Port de Pimorent, a l'esquerra

Des del Pic de Fonfreda, la ruta torna cap al Pas, i això suposa baixar del pic fins al fons del circ que tanca el Rec de l'Orri de la Vinyola. El descens, de més de 400 m, es fa pels pendents d'herba que flanquegen una canal força rosta que requereix atenció. M'ho penso una mica, perquè des de dalt no es veu tota la baixada degut als ressalts més pronunciats i perquè les botes que porto no em donen gaire garantia en el cas de trobar-me una congesta a mitja canal. Finalment, la congesta que em temia hi és, però no hi he de passar ja que està força centrada en la canal i jo baixo per l'herba del costat dret.

Al fons del circ, respiro alleujat i segueixo el track per sobre d'un caos de blocs i de matolls de neret.

La capçalera del circ que tanca el Rec de l'Orri de la Vinyola i a l'esquerra, els pendents per on he baixat del Pic de Fontfreda
Per tornar cap al Pas, el camí va envoltant, pel nord, primer el Pic de la Mina i després el Pic dels Pedrons. Al nord del Pic de la Mina s'agafa el camí de les antigues Mines de ferro de Pimorent.
Les construccions de les Mines de Pimorent destaquen sobre el verd vessant nord del Pic de la Mina
Arribant al Pas, es veuen les instal·lacions de GrandValira (l'estació superior del telecadira al Coll Blanc)
Després de la volteta, torno cap a la Seu en una tarda lluminosa que convida a anar fent fotos.

Ja he parlat del track, que podeu veure aquí sota. Gràcies a en Jordi Freixa per la informació.

1 comentari:

  1. Molt interessant aquest itinerari, Jordi. En prenc nota. A veure si trobo el moment d'anar-hi.

    Salut!

    Jaume

    ResponElimina