divendres, 30 d’agost del 2013

Excursions per Suïssa

Baixant cap a Grindelwald
Enguany, la Rosa i jo hem fet vacances d'estiu a Suïssa. Una combinació turística de muntanya, visites a ciutats i recorreguts amb el cotxe. Pel que fa a les excursions per la muntanya, que han combinat transport per cable i caminades, n'hem alguna de molt intressant.

Clàssica al Berner Oberland: Männlichen - Kleine Scheidegg - Grindelwald
El 10 d'agost, després d'alguns dies ennuvolats amb base a Bern, anem al cor de l'Oberland bernès. M'ho havia estudiat força i em sembla que vaig trobar un recorregut de grans vistes, esforç moderat i preu no massa desorbitat.

Vam deixar el cotxe prop de l'estació de Zweilütschinen, al punt on conflueixen les valls de Lauterbrunnen i de Gridelwald. Vam agafar el tren en direcció a Kleine Scheidegg, però a Lauterbrunnen vam baixar i vam canviar de tren per anar a Wengen. D'allà vam agafar el telefèric fins a l'estació superior de Männlichen, a 2230 m.

Vam pujar el proper cim (2343) i, després, llarg descens fins a l'estació de tren de Grund (943), prop de Grindelwald. És a dir, 1400 m de desnivell de baixada amb les espectaculars vistes del grup Eiger-Mönch i Jungfrau, passant per Kleine Scheidegg i flanquejant la impressionant Eiger-Nordwand.

Al cim del Männlichen, amb l'Eiger i el Mönch a l'esquerra
Camí de Kleine Scheidegg amb l'estació superior del telefèric i el cim del Männlichen al darrera
Arribant a Kleine Scheidegg, sota el Mönch i la Jungfrau
Sota l'Eiger-Nordwand
Prop d'Alpiglen, sobre Grindelwald
Arribats a l'estació de Grund, prop de Grindelwald, agafem el tren i, a Grindelwald, canviem per seguir ja,també per tren, fins a Zweilütschinen.

Al Grisons: La Val Morteratsch, al peu del Piz Bernina
El 22 d'agost, l'endemà d'instal·lar-nos a l'Alta Engadina, als Grisons, va fer un gran dia de sol. Així que vam aprofitar per visitar una de les valls que s'endinsa al cor del grup del Bernina, la Val Morteratsch.

Deixem el cotxe a l'aparcament de prop de l'estació de tren de Morteratsch (1896) (el famós tren del Bernina Express) i agafem el camí que ens acosta a la glacera. De seguida prenem el camí de la dreta que puja i s'endinsa a la vall per anar fins a la Boval Hütte (2495). Espectaculars vistes dels cims del grup del Bernina i dels les glaceres que en baixen.

El Morteratschgletscher i el Piz Bernina camí de la Boval Hütte

A la terrassa de la Boval Hütte (2495)
El Piz Bernina des de prop de la Boval Hütte
De retorn a l'estació de Morteratsch

Un dels grans al Wallis: L'Aletschgletscher
Ja en el tram final del viatge, vam fer uns dies al Wallis (Valais) amb base a Brig, a la vall del Roine. De les excursions per la zona cal destacar la del 29 d'agost a Bettmeralp per fer el sender d'altitud de la UNESCO amb espectaculars vistes de l'Aletschgletscher, la glacera més llarga dels Alps que s'inicia a la Jungfrau.

Agafem el telefèric fins a Bettmeralp i d'allà un altre ens puja a la Bergstation Bettmerhorn (2647), on hi ha les instal·lacions i les exposicions sobre l'Aletschgletscher.

L'espectacular visió de l'Aletschgletscher des de prop de la Bergstation Bettmerhorn
 Durant una hora i mitja, a tota màquina, recorro el famós sender alpí de la UNESCO. Pujo al Bettmerhorn (2872) i recorro la cresta fins prop de l'Eggishorn i retorn. No és difícil i està molt equipat.

L'inici del sender UNESCO cap al Bettmerhorn

En el sender alpí, entre el Bettmerhorn i l'Eggishorn
 Amb la Rosa, descendim cap a Bettmeralp (1950) entre impressionants vistes, tant cap a l'Aletschgletscher com cap a la vall del Roine.

Visió sobre l'Aletschgletscher camí de Bettmeralp
Visió sobre Bettmeralp i la vall del Roine
Al llac de Bettmeralp
Certament, això de Suïssa ofereix moltes possibilitats de moure's per la muntanya!

Al Titlis, el 15 d'agost
Al Pilatus, el 16 d'agost
Al Pilatus, el 16 d'agost
Al Säntis, el 21 d'agost

Al Säntis, el 21 d'agost
I també de remullar-se!

Una, dos, tres... Aar! (11 d'agost)

dijous, 1 d’agost del 2013

Prats d'Aguiló - Pedraforca - Gòsol

Al Coll del Verdet, amb Gòsol al fons, en el segon dia de l'itinerari
Teníem ganes de fer una excursió de varis dies amb la Rosa, la meva estimada, i també em feia gràcia pujar de nou el Pedraforca, així que vaig preparar aquest itinerari de tres jornades que hem fet en aquesta meitat d'estiu.

1a jornada, dimarts 30 de juliol: Prats d'Aguiló - Comabona - Refugi Estasen
Sortim de l'aparcament de Prats d'Aguiló i de seguida trobem el refugi Cèsar August Torres. Seguim el camí del Pas dels Gosolans i anem agafant perspectiva de la Cerdanya.

Al Pas dels Gosolans
 Seguim després cap a l'est, per pujar el Comabona (2552).

Visions aèries, prop del Comabona
La vista de la Cerdanya, a una banda, i de la cara nord del Pedraforca, a l'altra, són magnífiques. Mentra dinem, però, alguna boira ens fa la guitza, però en seguir cap al Collell i apropar-nos al Pedraforca, els núvols es fan fonedís.

Acostant-nos al Collell, a la dreta, veiem la impressionant cara N del Pedraforca i la pista que seguirem cap al refugi i que en solca la base
Arribem finalment al refugi Lluís Estasen on sopem i dormim.

Al refugi Lluís Estasen

2a jornada, dimecres 31 de juliol: Refugi Estasen - Pedraforca (pel Verdet) - Gòsol
Tenim avui la jornada més "alpina". Esmorzats, sortim del refugi cap a l'Oest, seguint el marcat camí de la Canal del Verdet. Fa uns anys, aquesta ruta d'ascensió era molt menys concorreguda, però avui llegeixo les estadístiques recollides pel Parc Natural i el nombre de persones que puja pel Verdet duplica el de les que ho fan per la tartera de Saldes.

Feia temps que no passava pel aquí i tinc la sensació que han modificat alguns trams de la part baixa del camí, abans de girar cap al Sud i dirigir-se cap al Coll del Verdet.


Alguna de les pedretes del camí
Arribats el Coll del Verdet, comença la part divertida: la grimpada per la Canal del Verdet i el tram final de cresta fins al Pollegó Superior.

Al peu de la Canal del Verdet
Finalment, arribem al cim on, com és habitual hi ha força gent. Esperem el nostre torn per a la foto i, aquesta vegada, no ens costa gaire trobar algú que ens la faci.

Al Pedraforca (Pollegó Superior, 2497)

Baixem cap a l'Enforcadura i, poc abans d'arribar-hi, girem cap a l'Oest per descendir la tartera del vessant de Gòsol.

Gòsol a la vista des de l'inici de la tartera

Arribem a Gòsol amb força calor, però contents de com ha anat la jornada. Ens refem a l'Hotel Triuet on sopem i dormim.

El Pedraforca des de Gòsol

3a jornada, dijous 1 d'agost: Gòsol - El Collel - Pas dels Gosolans - Prats d'Aguiló
Després d'esmorzar sortim de Gòsol cap al Nord per anar a trobar el Collell i el camí del Pas dels Gosolans que havíem seguit abans d'ahir. De camí al Collel trobem la Font dels Terrers i la de la Roca.

La vall de Josa i el Cadinell, camí del Collell
Remuntem ara el camí cap al Pas dels Gosolans i, tot seguit, baixem cap a Prats d'Aguiló.

Als concorreguts prats prop del refugi Cèsar August Torres


El Comabona des de Prats d'Aguiló
De retorn al cotxe, contents, emprenem la baixada per la llarga pista cap a Montellà.

L'itinerari el podeu veure i descarregar d'aquí: