dimarts, 24 de maig del 2011

Pics de Fontnegre (2878) i de Fontfreda (2738)

Primavera sobre el Port de Pimorent
Des de l'estrena del GPS a la travessa de Carros de Foc del 2010 vinc pujant els tracks de les sortides que em semblen originals al Wikiloc, un gran lloc per proveir-se de tracks i de idees. Una d'aquestes idees ha estat aquesta gran excursió, amb sortida i arribada a Pas de la Casa. Quan la veig veure (enllaç a Wikiloc), ja vaig pensar que l'havia de fer. L'autor, en Jordi Freixa, s'ha entretingut a fer una descripció de l'itinerari que complementa perfectament el track.

Així que amb tot plegat m'he plantat a les nou del matí al Pas i he pogut gaudir d'un magnífic dia de sol i d'alta muntanya (molt bona part del recorregut es mou per sobre dels 2700 metres).

Fins arribar al Port de Fontnegre m'he trobat un parell de pendents amb força neu, que he anat trampejant amb les botetes de trekking.

Des del Port de Fontfreda (2654), el Pic de les Abelletes, al centre, el coll dels Isards, a l'esquerra, i el Pas de la Casa, al fons

Des del Port de Fontfreda (2654), la propera Portella Blanca d'Andorra que donaria pas a la vall de la Llosa, a la Cerdanya, i el Cadí, al fons a la dreta

Després, el camí transcorre pel vessant solà de la carena, que dóna a la coma de Campcardós. El segueixo, tot passant pel cim principal, el Pic de Fontnegre.
El Pas de la Casa des del Pic de Fontnegre (2878)
Finalment arribo al Pic de Fontfreda, des d'on es divisa perfectament el Port de Pimorent i Porté.

Des del Pic de Fontfreda (2738), Porté, amb la verda vall del Rec de Lanós, i la carretera del Port de Pimorent, a l'esquerra

Des del Pic de Fonfreda, la ruta torna cap al Pas, i això suposa baixar del pic fins al fons del circ que tanca el Rec de l'Orri de la Vinyola. El descens, de més de 400 m, es fa pels pendents d'herba que flanquegen una canal força rosta que requereix atenció. M'ho penso una mica, perquè des de dalt no es veu tota la baixada degut als ressalts més pronunciats i perquè les botes que porto no em donen gaire garantia en el cas de trobar-me una congesta a mitja canal. Finalment, la congesta que em temia hi és, però no hi he de passar ja que està força centrada en la canal i jo baixo per l'herba del costat dret.

Al fons del circ, respiro alleujat i segueixo el track per sobre d'un caos de blocs i de matolls de neret.

La capçalera del circ que tanca el Rec de l'Orri de la Vinyola i a l'esquerra, els pendents per on he baixat del Pic de Fontfreda
Per tornar cap al Pas, el camí va envoltant, pel nord, primer el Pic de la Mina i després el Pic dels Pedrons. Al nord del Pic de la Mina s'agafa el camí de les antigues Mines de ferro de Pimorent.
Les construccions de les Mines de Pimorent destaquen sobre el verd vessant nord del Pic de la Mina
Arribant al Pas, es veuen les instal·lacions de GrandValira (l'estació superior del telecadira al Coll Blanc)
Després de la volteta, torno cap a la Seu en una tarda lluminosa que convida a anar fent fotos.

Ja he parlat del track, que podeu veure aquí sota. Gràcies a en Jordi Freixa per la informació.

dimecres, 18 de maig del 2011

Pic de Mil Menut (2779)

Narcissos als Cóms de Jan (2230)

Feia temps que em mirava la proposta 14a de la guia "Andorra" d'en Manel Figuera i aquest dimarts he aprofitat el matí per anar-la a fer.

Tal i com es presenta a la guia, es tracta d'una "simpàtica i variada ascensió" de 825 m de desnivell que surt del final de la carretera de la Coma de Ransol i que ens permet conèixer el refugi dels Cóms de Jan i descobrir la bona vista des del Pic.

Perspectiva de l'ascensió des del pont a la fi de la carretera (1954)
Jove isard prop del refugi de Cóms de Jan
Cabana dels Cóms de Jan (2220)
Arribant a la fita del Pic del Mil Menut
Perspectiva de la Coma de Ransol des del Pic de Mil Menut
Prop de les congestes, la primavera brolla
El recorregut total ha estat de 7,6 km. El track, el podeu veure i descarregar d'aquí.

diumenge, 15 de maig del 2011

Vertical Quiri 2011

Suant el dorsal, a mitja pujada (foto Galeria UEU)
Una nova edició de l'Escanyabocs de la Seu ens ha portat, entre d'altres, la Vertical Quiri. Aquest dissabte per la tarda, una colla de 270 persones (77 dones i 193 homes) hem encarat els 850 m de desnivell de Noves de Segre fins dalt del Sant Quiri.

A diferència de les passades edicions, el recorregut ha començat en baixada per tal d'estirar i esponjar una mica el nombrós grup de corredors. Això ha fet que fos una mica més llarg i que els temps invertits en fer-lo no siguin estrictament comparables als d'anys anteriors.

Arribant a dalt (foto Galeria UEU)
El resultat no ha estat dolent, 59:42, i això m'ha fet quedar en el lloc 94è dels 193 homes (poc abans de la meitat). En l'edició 2010, potser portava un millor entrenament que en la d'enguany i vaig fer 52:00 (amb el recorregut una mica més curt, també). En fi, mirarem de mantenir el nivell a les properes edicions.

Enguany, l'amic Salvi Fargas també ha participat a la Vertical Quiri. Com és habitual en ell, ha fet un temps extraordinari de 44:29 que l'ha posat en el 13è lloc absolut i que, ben segur, l'hagués posat el primer de la seva categoria, si l'organització hagués fet aquesta distinció de categories per edat.

En Salvi, al cim (foto Galeria UEU)
Fins la propera, Sant Quiri!